Zes maanden ligt mijn roman Oh Maria nu in de boekhandel. En hoewel het boek relatief weinig publiciteit kreeg, merk ik dat het bij lezers diepe indruk maakt. Het schrijven van een roman als Oh Maria is geen lichte onderneming. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, en raakt aan thema’s die we liever vermijden.
Mijn eerdere boeken, Overwonnen Verlangen en Gouden Bergen, werden goed ontvangen en delen een herkenbare stijl. Maar Oh Maria is een andere roman. Rauw, direct en bij vlagen confronterend om te lezen. Tegelijkertijd is dat precies waarom ik het schreef: omdat het moest. In deze blog vertel ik over het ontstaan van de roman Oh Maria.
Een meisje, een camera, en het internet dat niets vergeet
De roman Oh Maria vertelt het verhaal van een meisje van 10 jaar dat slachtoffer wordt van een fotograaf met duistere bedoelingen. Hij maakt foto’s van haar die uiteindelijk viraal gaan op het dark web. Ze groeit, ongewild, uit tot het beroemdste meisje van het darknet.
Hoewel de dader wordt gearresteerd en zijn pedonetwerk wordt opgerold, blijven de beelden van Maria circuleren. Want het internet vergeet niet. En dat is precies het punt: dit is geen boek over daders, maar over de gevolgen. Over wat het betekent als je je eigen lichaam, je gezicht, je verhaal kwijtraakt.
Ik gebruik daar een pakkende zin voor: alles wat eens wás, blijft…
Een roman over online misbruik en veerkracht
Ik hoor van lezers dat ze het boek soms even weg moeten leggen. Omdat het rauw is. Confronterend. En tegelijk: dat ze blij zijn dat ze zijn doorgegaan met lezen. Want de roman Oh Maria is niet alleen een aanklacht, het is ook een verhaal over overleven. Over hoe een kind, zelfs na zo’n ervaring, opnieuw een weg zoekt naar zichzelf.
De roman raakt aan thema’s als schuld, schaamte, zichtbaarheid, privacy en verlies van controle. Maar bovenal is het een verhaal dat gelezen moet worden. Omdat het raakt. Omdat het schuurt. En omdat het ons confronteert met een wereld die steeds digitaler wordt — maar niet altijd menselijker. De gevolgen daarvan zien we bijna dagelijks.
Een roman die raakt, maar ook meesleept
Hoewel Oh, Maria een zwaar onderwerp behandelt, is het óók gewoon een razend spannend boek. De roman leest als een thriller: met beklemmende scènes, morele dilemma’s en onverwachte wendingen. Lezers vertellen me dat ze het soms moesten neerleggen vanwege de intensiteit, maar er ook diep in werden meegezogen. Die spanning zorgt ervoor dat je blijft lezen, zelfs als het schuurt — en misschien wel juist daarom.
De blijvende sporen van online misbruik
Wat gebeurt er als je als kind ongewild viraal gaat? Als je lichaam, je gezicht, je bestaan losraakt van jezelf? Dat is geen hypothetische vraag — het overkomt jonge kinderen wereldwijd. In fictie wordt dat zelden zo rechtstreeks verteld. Precies daarom moest ik dit boek schrijven. Omdat het ongemakkelijk is. Omdat we het liever niet onder ogen zien. En juist daarom: omdat het nodig is.
Waarom de roman Oh Maria geschreven móest worden
Voor mij als schrijver was de roman Oh Maria een grensverleggend boek. Niet om te shockeren. Niet voor effectbejag. Maar omdat ik geloof dat fictie de taak heeft om te benoemen wat vaak onbenoemd blijft. Het verhaal van Maria is fictief, maar geworteld in realiteit. En precies daarin schuilt de urgentie. De roman Oh Maria is geschreven vanuit de wens om een ongemakkelijke waarheid aan te raken.
Meer over Oh, Maria
Ben je benieuwd geworden naar de roman Oh, Maria?
➡️ Lees hier meer of bestel direct een gesigneerd exemplaar.
➡️Ontvang GRATIS (!) een exemplaar van mijn novelle Eruit (uit 1995)
➡️ Of ontdek ook mijn eerdere boeken, zoals Gouden Bergen en Overwonnen Verlangen.
Grooming en sextortion komen wereldwijd steeds vaker voor. Lees meer over deze vormen van online misbruik op de website van EOKM.