Stadsgesprek met historie
Het stadsgesprek van dinsdag 6 juni was een stadsgesprek met historie. Ik mocht het gesprek leiden, samen met Robert Mienstra. De Stadsgesprekken Almere zijn een samenwerking tussen Almere DEZE WEEK en Casa Casla. We zijn daarmee begonnen na de dramatische opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Inmiddels hebben we veertien edities gedaan.
De bedoeling is dat vooral bewoners aan het woord komen en dat politici luisteren. Normaal een geweldige formule. Dit keer waren slechts twee fractieassistenten aanwezig: van de VVD en AP/OPA. Misschien dat het thema de politici niet aansprak: verkwanselt Almere haar historie. Almere is nog jong, maar dat betekent niet dat panden niet tot monument zouden kunnen worden benoemd.
Politici mocht dat misschien niet zo interesseren, de aanwezige bewoners waren duidelijk: koester de nog jonge historie van de stad. Slopen kan maar één keer. En wat is er allemaal al niet verdwenen? Vorige maand nog het oudste pand van de stad: De Trekvogel uit 1964, waar pioniers bivakkeerden. Het maakt plaats voor een fonkelnieuw ontmoetingscentrum.
En deze editie leidt ook tot historie, want er was een primeur: het allereerste bivakhuisje wordt een monument. En er komt actie: er komt vanuit het Stadsgesprek een burgerinitiatief. Met zo’n initiatief wordt de gemeenteraad verplicht over een onderwerp te praten. Dat zal ze leren!