Gemeentepolitiek Almere is hardleers
Gemeentepolitiek Almere is hardleers
De politiek is terug van vakantie. Maar wie in Almere de hoop had dat de gemeenteraad met nieuwe energie de gigantische problemen van de stad gaat aanpakken, is sinds donderdag een illusie armer.
Verspilde kansen in de gemeenteraad van Almere
De gemeenteraad Almere had een (extra!) vergadering ingelast om te praten over de bezuinigingen. Na drie uur (!) ouwehoeren waren slechts vijf van de zestien (!) fracties aan het woord geweest, en had financieel wethouder Kees Ahles nog nergens op kunnen reageren. Net als bij eerdere vergaderingen (denk aan het koersdocument!) werd er vooral tijd verspild aan jij-bakken en werd de vergadering uiteindelijk geschorst tot 19 september. Twee (!) weken pauze zonder enig resultaat.
Poltieke ruzies en vliegen afvangen in de raad
Een uur van de vergadering werd afgesnoept door insprekers en dat was direct ook het meest interessante deel. Daarna gingen onze volksvertegenwoordigers vrolijk door met datgene waar we ons allemaal zo aan ergeren: elkaar vliegen afvangen. De oppositie vond het coalitieakkoord drie keer niks, de coalitiepartijen vonden op hun beurt het schaduwakkoord van de oppositie juist helemaal ruk. Daardoor leek het belangrijke samenzijn soms meer op een debat. Maar dat was de bedoeling niet. Almere, diep in de financiële problemen en bijna onder curatele bij de provincie (!), moet als de drommel een sluitende (!) begroting presenteren.
Hardleerse gemeentepolitiek
De extra vergadering was juist bedoeld om constructief van gedachten te wisselen over de bezuinigingen die daarin staan. Of desgewenst met alternatieven komen. Maar nee, politici zijn hardleers. In plaats van constructief samen te werken, werd er weer urenlang gediscussieerd over de orde van de vergadering (!), en kregen de aanwezige Almeerders op de publieke tribune een betoog van bijna een kwartier (!) van de eenmansfractie DENK voor hun kiezen.
Wie er schuldig is?
Natuurlijk: schuldig is de gemeentepolitiek zelf. De vergaderdiscipline is hopeloos en het zinnetje ‘graag via de voorzitter praten’ moet ondertussen het meest genotuleerd zijn door de griffie.
Maar ook stemgerechtigden als jij en ik zijn verantwoordelijk voor deze ellende. Wij hebben het tijdens de verkiezingen laten gebeuren dat er zestien (!) partijen in de gemeenteraad zitten. De afgelopen twee jaar hebben duidelijk gemaakt dat zo’n gefragmenteerde raad geen potten kan breken.
Het schiet allemaal niet op.
Hoe dan wel?
Tijd voor verandering. Fracties zouden duidelijke tijdslimieten qua spreektijd moeten krijgen. Desnoods krijgen kleine fracties minder tijd dan de grote. De voorzitters moeten er bovendien op toezien dat de discussie inhoudelijk blijft. En natuurlijk moeten de raadsleden soms gewoon even hun klep houden. Er is geen tijd voor politieke spelletjes meer; de problemen van de stad zijn te groot. Tel het aantal uitroeptekens in dit artikel maar eens…