Selecteer Pagina

De vergelijking tussen De Kapitein en Haddock

De vergelijking tussen De Kapitein en Haddock

Eigenaar Kevin van Drumpt sprak donderdagavond geëmotioneerd de raadsleden toe. De gemeente heeft de huur van zijn horecaetablissement opgezegd omdat er een nieuwe jachthaven moet komen. Van Drumpt wil het terrein kopen, maar de gemeente wil de locatie met een tenderprocedure opnieuw in de markt zetten, omdat dat juridisch verplicht zou zijn.

Vergelijkingen gaan altijd mank maar als ik Kevin van Drumpt zie, kan ik de overeenkomsten met Phillipe van Thiel van jachthaven/zeilschool Haddock niet uit mijn hoofd krijgen: allebei bevlogen ondernemers, watersportliefhebbers en emotioneel zeer betrokken bij hun passie. Maar ook in hun relatie met de gemeente zijn er nu overeenkomsten.

Haddock moest wijken voor Floriade

Phillipe van Thiel was de uitbater van  Haddock. Hij bouwde het op van niks tot een prachtige jachthaven met zeilschool. Dat zijn prachtige levenswerk moest wijken voor de Floriade was een nagel aan zijn doodskist, zei hij me ooit. Het is misschien een goedkope mening, maar veel Almeerders leggen een verband tussen Van Thiels onverwachte overlijden in 2021 en de stress en spanning die het opdoeken van Haddock met zich meebracht.

De Kapitein in conflict met gemeente

Ook Van Drumpt komt in conflict met de gemeente. De huur van zijn restaurant De Kapitein (met steigers) wordt opgezegd omdat er een nieuwe jachthaven op die plek in Noorderplassen moet komen. En dat is lastig, sinds het zogenoemde Didam-arrest waarin is vastgesteld dat een bestaand stuk grond aan meerdere partijen moet worden aangeboden. Wethouder Julius Lindenbergh wil juridisch geen misstap begaan en ziet zich genoodzaakt een tender uit te schrijven. Anderen zeggen: verleng gewoon het huurcontract van Van Drumpt, dan ontloop je dat gedoe.

Politiek heeft met mensen te maken

Hoe het afloopt met Van Drumpt weten we nog niet. Politiek gaat om regels, maar politiek heeft ook met mensen te maken, met empathie. Van Drumpt is een Almeerder die in zijn pand ook ruimte schenkt aan sociale evenementen in de wijk. Kom daar maar eens om bij andere uitbaters die in winst denken. Een meerwaarde die niet is uit te drukken in geld.

Levenswerk

Bij Haddock bleef de gemeente voet bij stuk houden. Van Thiel moest vertrekken. Afgelopen donderdag werd in de raad geconstateerd dat het Weerwater een jachthaventje ontbeert, vooral aan de zuidkant. Daar ligt het voormalige Floriade-terrein, met daarop het leegstaande pand van Haddock.
Poeh…
Misschien goed om dat bizarre gegeven in gedachten te houden bij de toekomst van Kevin van Drumpt en zijn levenswerk.

(Foto: Fred Rotgans)

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers