Uitroepteken
Mijn chef deelde mij als beginnend journalist nog net geen lijfstraf uit als ik in een artikel gebruik maakte van het uitroepteken. Het uitroepteken is namelijk een volstrekt overbodig leesteken. Een tekstschrijver die het uitroepteken gebruikt is kennelijk niet bij machte om zijn overmatige enthousiasme of verbazing (want dat is de functie van het uitroepteken) in woorden uit te drukken. In die grote onmacht rest er nog maar één oplossing: het uitroepteken!
Overschreeuwt
Het uitroepteken is een leesteken dat zichzelf voortdurend overschreeuwt! Lees deze zinnen maar eens zonder een grimas op je gezicht te trekken! Dat gaat gewoon niet! Het uitroepteken is verschrikkelijk!
Welke mogelijkheden hou je als schrijver nog over als je als schrijver enthousiast bent over iets, terwijl je het uitroepteken hebt gebruikt?!
Ja, je kan twee uitroeptekens plaatsen!! Dan sta je al bijna te schreeuwen!! Ik heb ook wel eens een artikel gelezen waar de schrijver in pure euforie drie uitroeptekens gebruikte!!!
Lettergrepen
Toch zien dergelijke schrijvers nog ontsnappingsmogelijkheden. Door de lettergrepen te benadrukken!!!
Zoals bijvoorbeeld: Het is hier fan-tas-tisch!!!!
Begrijpt u ‘m? De schrijver lijkt hier heel zijn arsenaal aan geestdrift er doorheen te hebben gejaagd!!!
Maar nee!!! Er zijn nog overtreffende trappen!!! Bijvoorbeeld door BLOKLETTERS TE GEBRUIKEN!!!!
Of nog erger: VETGEDRUKTE BLOKLETTERS!!!!
Dovemansoren
Regelmatig wijzen wij adverteerders erop dat het uitroepteken beter vermeden kan worden!!! Maar soms is dat aan do-ve-mans-oren gericht!!! Ze zijn zó enthousiast over hun dienst of product dat ze hun UIT-ROEP-TE-KEN KOES-TE-REN EN OP-EI-SEN!!!
ZE ZIJN ZO EX-TREEM UIT-GE-LA-TEN DAT HET LIJKT ALS-OF ZE BIN-NEN-KORT IN EEN DWANG-BUIS NAAR HET HOS-PI-TAAL VER-VOERD MOE-TEN WOR-DEN!!!
DAT HUN BE-TOOG ON-DER-TUS-SEN NIET MEER LEES-BAAR IS, WIL-LEN ZE GE-WOON NIET HO-REN!!!