Selecteer Pagina

Mijnheer De Krant is overleden

Als het Kargemoggelzaad in Noord-Zwagonië daadwerkelijk wordt geplukt, strijden journalisten om de primeur. Maar zou het de lezer eigenlijk kunnen schelen of krant A of B die primeur brengt?
Het antwoord is: nee!

Het leeuwendeel van de primeurs lees je namelijk niet in de krant, maar op internet via de nieuwssites. De hele wereld wist al dat Michael Jackson dood was, voordat de kranten erover schreven. Vliegrampen als in Libië kwamen via Twitter het eerst tot ons. De kranten schreven pas over het vreemdgaan van staatssecretaris Jack de Vries toen GeenStijl,nl al was uitgelachen. Zelfs de naam van zijn hitsige adjudante was al openbaar gemaakt. De krant sukkelt er een dag later achteraan. Die pedante journalisten kijken nog altijd trots in de spiegel als ze een scoop scoren.
Maar het zijn de burgers die ware primeurjagers zijn geworden. Er zijn er duizenden en zijn allemaal gewapend met een fotocamera.
‘De krant is een mijnheer’, zei mijn hoofdredacteur ooit. Maar Mijnheer De Krant als nieuwsbrenger is overleden. Mijnheer De Krant is er slechts voor de duiding. Elke krant met de term ‘today’, ‘vandaag’ of ‘aktuell’ zou verplicht een naamswijziging moeten ondergaan. Het is namelijk een leugen.
Jeffrey Cole, directeur van het Center for Digital Future zegt dat er wereldwijd over acht jaar nog maar 25 krantentitels over zullen zijn.

Ik denk niet dat hij gelijk heeft.

Het zijn er 26.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers