Selecteer Pagina

Vinco David: ‘wees toch trots op Almere’

Vinco David: ‘wees toch trots op Almere’

Vinco David: ‘wees toch trots op Almere’

OVERGOOI – Hij woonde in grote steden op verschillende continenten, maar vond zijn thuis in Almere. Vanaf zijn sterfbed wil topbestuurder en schrijver Vinco David de Almeerders nog één keer meegeven: ‘Wees alsjeblieft wat trotser op jullie stad.’ Donderdag 16 februari stierf hij.

Door Marcel Beijer

Een schrijver laat altijd iets na: boeken zijn immers voor eeuwig. Toch is het schrijverschap niet waar Vinco David (61) zich als eerste mee associeert. “Ik ben toch vooral de financiële, rationele man met geopolitiek als expertise. Het schrijven overkwam me gewoon toen mijn vlucht vanuit India naar Amsterdam enorme vertraging had. Ik begon in de terminal te schrijven. Dat leidde tot mijn debuutroman Mannenharem, die werd gevolgd door mijn slavernijroman Achter het Riet.”

Global Trade Expert

Maar veel meer dan een schrijver voelt David zich vooral de zakelijke Global Trade Expert die vloeiend zes talen spreekt en op topniveau zijn deskundigheid inzette op economisch, historisch en geopolitiek niveau. Vanuit die expertise heeft de Almeerder nog inspirerende plannen voor Almere. Plannen die hij echter niet meer kan verwezenlijken. De longkanker die zich anderhalf jaar geleden in zijn lijf manifesteerde, bleek onbehandelbaar. De artsen gaven hem nog drie maanden. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder, maar dient het einde zich nu toch definitief aan. Twee dagen na dit interview overleed de Almeerder. David is niet gelovig, maar vond wel steun bij zijn Joodse achtergrond. “Ik geloof dat er wel iets is als ik mijn ogen definitief sluit, maar ik weet niet of dat een God is. God leeft toch vooral in jezelf, als persoon.”

Plannen

In zijn laatste maanden heeft de Almeerder veel zaken kunnen afronden, maar niet alles. Zo ligt er een plot voor een nieuw boek, dat niet zal worden geschreven. Ook heeft hij mooie plannen voor de economische ontwikkeling van Almere, zoals een Almere Economic Board, naar het Rotterdamse model waar binnenlandse en buitenlandse denkers hun kennis samenballen, of een model als het (WFIA) West Holland Investment Agency, waarin Den Haag, Delft en Zoetermeer buitenlandse bedrijven als een soort makelaar naar de regio trekken. Almere heeft dat nodig, zegt David die daar graag zijn enorme internationale netwerk voor had willen inzetten. Wellicht dat zijn plannen door anderen kunnen worden voortgezet. “Ik heb mijn hele netwerk in mijn telefoon staan”, zegt hij lachend. “Mag je zo van me hebben.”

Humor

Want humor is wat Vinco David kenmerkt. Zelfs de naderende dood kan dat niet afpakken. Zo werden de gesprekken met zijn echtgenoot Adjiedj Bakas de laatste maanden weliswaar intenser, maar kwamen er ook hilarische ideeën om van hun prachtige huis Haveli Ahava (Huis van Liefde) in Overgooi een jongensbordeel te maken. Bakas, de ‘trendwatcher des Vaderlands’, maakt er liever een opvanghuis voor chihuahua’s van. Ze konden er samen hartelijk om lachen.

Almere

Vinco David heeft alles kunnen doen wat hij wilde doen, geeft hij aan. Toch laat hij veel achter: een echtgenoot, een zoon, talloze ervaringen in de hele wereld. En in Almere, de stad waar hij zich uiteindelijk toch het meest thuis voelde. “Een stad met stedelijke allure en heerlijk veel groen. Ik kon zo genieten als ik op de fiets naar het centrum van Haven reed. En de stad heeft nog de toekomst voor zich, zoals de plannen die ik noemde. Maar ook op cultureel gebied mag het zich verder gaan ontwikkelen.”
Met welke woorden zijn laatste interview moet eindigen? ‘En hij leefde nog lang en gelukkig’, lacht Vinco David besmuikt. En dan, na even nadenken,: “Politiek mag het dan soms een zootje zijn, maar mensen: wees toch vooral trots op Almere.”

(Foto: aangeleverd)

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers