Selecteer Pagina

Webcam in doodskist Elizabeth

Webcam in doodskist Elizabeth

‘Denk je dat dit echt is?’, vroeg iemand die met mij naar de Avondshow van Arjen Lubach zat te kijken. Op het tv-scherm zagen we de beelden van een webcam die in de kist van Queen Elizabeth was gehangen, terwijl ze met een dodenwagen van haar  Schotse kasteel naar de hoofdstad Edinburgh werd gereden. Je zag het dode lichaam zelfs bewegen als de auto over een hobbel reed.
Hartstikke nep, natuurlijk. Dat legde de presentator later zelf ook uit.
Toch barstte er een storm van kritiek los: walgelijk! Luguber!
Niet alleen de koningin is dood, de satire kennelijk ook.

Leed geëxploiteerd

En dat is jammer. Want de media-aandacht voor het overlijden van Elizabeth is neemt wel erg hijgerige vormen aan. De exploitatie van het leed bij de Engelsen wordt door de tv flink geëxploiteerd. Alles wordt live uitgezonden. Echt álles!
De rouwstoet werd gevolgd, de rijen treurende mensen die langs de kist trokken en er stond 24 uur per dag een camera gericht op de mensenmassa voor de hekken van Buckingham Palace.
Waar stopt dat ‘alles’?
En zal er ooit een moment komen dat we werkelijk een webcam in een kist zullen hangen om een laatste glimp op te kunnen vangen van het lichaam van een iconisch persoon?

Yvonne Coldeweijer

Onmogelijk?  – Roep dat niet te snel.
Wie had ooit gedacht dat er juice-kanalen zouden komen, zoals die van Yvonne Coldeweijer, waarin  onze BN’ers worden gevolgd, of over ze wordt geroddeld, ook als het niet waar is?
Toch zijn ze er – ze trekken zelfs ontzettend veel kijkers. We konden op haar juice-kanaal in februari zelfs (live!) zien hoe gijzelaars in de Apple Store in Amsterdam zich probeerden te verstoppen voor hun gijzelnemer, die gewoon kon meekijken.
We gaan kennelijk steeds verder in die idiotie en waar het stopt is niet te voorspellen.
De redactie van Lubach heeft dat ook gesignaleerd en daar vervolgens creatief over nagedacht, met deze grap als resultaat.
Goed gevonden!
Satire is bij uitstek de vorm om dat duidelijk te maken.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers