Selecteer Pagina

Belangenverstrengeling

Belangenverstrengeling

‘Jij mag helemaal niet aan deze discussie meedoen. Het is belangenverstrengeling.’
Dat appte ik afgelopen donderdag naar een raadslid in Almere. Hij ging met gestrekt been de discussie in over de toekomstige inrichting van een stuk grond, waarvan ik toevallig weet dat dat recht tegenover zijn woning ligt.
Ik vond het opmerkelijk: het raadslid beslist in de gemeenteraad mee over het groene weiland waar hij momenteel over uitkijkt. Hij heeft er dus alle belang bij om die situatie zo te houden en te voorkomen dat er in de toekomst mogelijk wel eens een onderstation van Tennet wordt gebouwd, of – nog lelijker – een datacenter. De waarde van zijn huis zal dan wellicht wat dalen.
Ik heb het even nagevraagd, maar het wordt niet gezien als belangenverstrengeling. De uitleg is: het raadslid wordt er zelf (financieel) niet beter van en handelt bovendien in het algemeen belang van de stad. Dan zouden bijvoorbeeld alle raadsleden die in Oosterwold wonen ook niet meer mogen stemmen over zaken die zich in hun stadsdeel afspelen. En zouden raadsleden die een koophuis bezitten niet mogen stemmen over de OZB.
Het raadslid mag dus meebeslissen.
Sterker: je zou je kunnen afvragen of hij  – als direct betrokkene – juist bijzonder deskundig is.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers