Selecteer Pagina

Biografie trendwatcher Adjiedj Bakas

Biografie trendwatcher Adjiedj Bakas

Biografie trendwatcher Adjiedj Bakas:

‘Geluk is maakbaar. Ik weiger somber te zijn’

OVERGOOI – “Ik ben gekleurd, homo, 50-plusser, gehandicapt en sinds dit jaar ook nog weduwnaar. Ik heb alle reden om ongelukkig te zijn. Maar dat ben ik niet. Als ik mijn grote bruine koeienogen ’s morgens open doe, ben ik dankbaar voor wat ik wel heb: een mooi huis in een heerlijke stad, een lief hondje, heerlijk werk en een fijne vramilie, mijn zelf samengestelde sociale familie die bestaat uit vrienden en enkele geselecteerde bloedverwanten. Ik kan dat iedereen aanraden. Vervelende familieleden die alleen maar energie zuigen, gewoon dissen en inruilen voor lieve vrienden.”

Door Marcel Beijer

Een bulderende lach vult de fraaie huiskamer van Adjiedj Bakas in zijn villa in het Almeerse Overgooi. “Hoeveel mensen die, net als ik, een zware hersenbloeding hebben gehad raken er niet boos, onaangenaam en depressief over en stoppen met leuke dingen doen? Ze gaan bijvoorbeeld niet meer naar een restaurant omdat ze zich schamen omdat ze het vlees niet meer kunnen snijden. Ik ken geen schaamte. Ik vraag in een restaurant rustig aan de ober of hij mijn biefstukje in kleine blokjes wil snijden, zodat ik met mijn goede hand het vlees kan opprikken. Geluk is maakbaar. Ik weiger somber te zijn.”

Adjiedj Bakas: Levenslust

Vorige week verscheen de autobiografie ‘Levenslust’ van Bakas, die wel de ‘trendwatcher des vaderlands’ wordt genoemd en zijn boek de ondertitel ‘lessen van een levenskunstenaar’ heeft meegegeven. Staatssecretaris en goede vriend Eric van der Burg nam het eerste exemplaar in ontvangst. In het boek vertelt Bakas over zijn moeilijke jeugd in het onrustige Suriname ten tijde van de onafhankelijkheid, de staatsgreep en de decembermoorden. Zijn moeder zet haar pientere zoon op 18-jarige leeftijd in zijn uppie op het vliegtuig van Suriname naar Nederland. Hij burgert snel in, studeert communicatie aan de Utrechtse universiteit en wordt trendwatcher. Zijn eerste grote liefde overlijdt na 8 jaar samenzijn aan kanker. Zijn tweede grote liefde overlijdt na 25 jaar samenzijn eveneens aan kanker.

Kosmos

Hoe wordt iemand trendwatcher? Bakas wijst naar de hemel. “Dat had de kosmos voor me in petto.’ Het maakte van Bakas een vermogend man. Hij verkocht meer dan 1 miljoen boeken en gaf duizenden lezingen in binnen- en buitenland. Maar, zoals bij ieder mensenleven, kreeg de Almeerder ook klappen te verwerken. Hij werd getroffen door kanker, twee hersenbloedingen en ontsnapte ternauwernood aan een dwarslaesie. Dit jaar overleed zijn steun en toeverlaat Vinco David.

Moeilijk voor Adjiedj Bakas

“Natuurlijk heb ik het daar moeilijk mee gehad. Maar ik voel dat zijn geestje nog bij me is. Ik wilde verder en besloot mijn verdriet van mij af te schrijven. Ik moet bezig blijven en dit was mijn manier om het verlies te verwerken. Maar in het boek staan ook talloze tips voor iedereen die wil leren van mijn levenslessen. Het voorwoord is van Frits Bolkestein. Weet je: op mijn twintigste schreef ik al mijn necrologie met allemaal zaken die ik wilde bereiken voor ik zou sterven, zeg als ik tachtig ben. Dat is allemaal gelukt. Ik ben door mijn twee echtgenoten in totaal 8+25=33 jaar bemind en ik heb hen mogen beminnen. 33 jaar passionele liefde. Hoeveel mensen maken dat mee? Ik ben alleen al daardoor een bevoorrecht mens en ik vier dat ik ze gekend heb.”

Zijn autobio wordt nu verfilmd. Het wordt een veelkleurige vijfdelige documentaire, die dit najaar in première gaat.

Meer interviews zijn hier te vinden

https://youtu.be/jDJrk1XVTBs

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers