Selecteer Pagina

Het Reptielenfonds nieuwe roman Vinco David

Het Reptielenfonds nieuwe roman Vinco David

OVERGOOI – De Almeerse schrijver Vinco David heeft afgelopen week zijn nieuwe roman Het Reptielenfonds tijdens een virtuele bijeenkomst overhandigd aan schrijver/journalist Pieter Waterdrinker, onder meer bekend van De Rat van Amsterdam.

Waterdrinker had het manuscript vooraf al mogen lezen en liet weten daar maar twee sessies voor nodig gehad te hebben. “Je wilt dit meeslepende liefdesverhaal namelijk niet snel wegleggen, want het is ook een moedig boek dat langs de moraal van deze tijd scheert.”

Vinco David nam de complimenten bescheiden in ontvangst. Het verhaal speelt zich af ten tijde van de kredietcrisis waarin Wout, een leraar geschiedenis op een ‘zwarte school’, geobsedeerd raakt door geld, waar je dat juist bij zijn partner zou verwachten, die bankier is.

Geraakt

David is geraakt door de woorden van Waterdrinker. “Hij noemt het een liefdesverhaal en dat zette me wel aan het denken. Hij heeft natuurlijk gelijk, het ís een liefdesverhaal. Maar in het schrijfproces heb ik gaandeweg steeds meer de focus op de gelaagdheid in het boek gelegd. Zo i ser de hebzucht van Wout. Die obsessie had je eerder bij zijn vriend, de bankier verwacht. Maar hebzucht zit in alle mensen. Wout werkt ook op een zwarte school en dat zorgt voor iets dat je gerust een tragedie kunt noemen. Zo vergoeilijkt de schooldirectie de discriminatie door leerlingen en hun ouders maar neemt leraren die er het slachtoffer van zijn niet in bescherming. Is homodiscriminatie minder erg als het van een moslim komt? Dat is een ethische vraag.’

Buikspreekpoppen

Uitgever Eric Jan van Dorp van uitgeverij Batavia Publishers noemt die subtiliteit juist de kracht van Vinco David. “De grootste fout die schrijvers kunnen maken is om hun eigen denkbeelden in personages te verpakken en dat die dan als buikspreekpoppen van de auteur fungeren. Vinco David maakt de lezer veel subtieler deelgenoot, laat de lezer zelf een conclusie trekken. Daarnaast schrijft hij associatief wat het Het Reptielenfonds bijzonder prettig leesbaar maakt.”

Homoseksueel

De hoofdpersonages in het boek zijn, net als Vinco David, homoseksueel. Dat doet al snel vermoeden dat het boek autobiografische elementen bevat. “Een schrijver gebruikt altijd persoonlijke ervaringen in zijn werk”, zegt David. “Er zitten ontegenzeggelijk flarden van mijzelf in. Maar de roman heeft een veel bredere zeggingskracht en alles is fictief. Ook in mijn eerdere boeken zijn sommige van de personages homo. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Ik kan me er gewoon goed in verplaatsen.” De roman speelt zich overigens deels in Almere af en op het eind mijmert hoofdpersonage Wout op de Gooimeerdijk. David: “Hoe hij daar terechtkwam? Ja, dan moet je het boek lezen.”

Het Reptielenfonds is uitgegeven bij Batavia Publishers, telt 300 pagina’s en kost 17,95 euro.

ISBN : 9789493244009. Bestel het boek bij de lokale boekhandelaars.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers