Je hart luchten bij kinderburgemeester Havana
Je hart luchten bij kinderburgemeester Havana
INDISCHE BUURT – Havana is sinds januari de eerste kinderburgemeester van Almere. De uitsluitend ceremoniële rol die de gemeente voor ogen had vond het elfjarige meisje te beperkt. Op eigen verzoek brengt ze bezoeken aan leerlingenraden, zoals vorige week op De Dukdalf in Buiten.
Door Marcel Beijer
Een thuiswedstrijd voor Havana, want ze is zelf leerling van de school en heeft er eerder al deel uitgemaakt van de leerlingenraad. Nu is ze te gast als kinderburgemeester, zoals ze al eerder in die functie de leerlingenraden van Het Universum in Nobelhorst en de Vrije School in Muziekwijk bezocht. Haar bezoeken zijn allesbehalve tam. Zo was het best schokkend om te horen dat een derde van de leerlingen van de Vrije School zich onveilig voelt. Ook in Nobelhorst voelen kinderen zich angstig, hoorde ze, zeker nadat onbekenden met een brandbom getracht hebben de school in de fik te steken.
Kinderburgemeester Havana
Gedecideerd zit kinderburgemeester Havana de bijeenkomst met de leerlingenraad van Dukdalf voor. Het is opvallend dat de leerlingen makkelijk hun hart luchten bij de kinderburgemeester. Een van de kinderen geeft aan bang te zijn nadat er een steekpartij in de straat is geweest. ‘Dat vond ik best eng.’ Ook luidruchtige buren zijn een zorg. “Dan denk ik: wat is er hiernaast eigenlijk aan de hand?”, zegt een leerling. Naar school fietsen over de Evenaar is ook geen pretje. Elke week gebeurt er wel een ongeluk, weten de kinderen. Gelukkig zijn de meeste aandachtspunten minder heftig maar toch niet leuk. Zo zitten speeltoestellen vol schimmel en zouden speeltuinen makkelijker toegankelijk moeten zijn voor kinderen met een beperking. “Dat hoor ik vaker”, zegt Havana. “Mijn zusje heeft een beperking en die zou dat ook heel fijn vinden.”
Ouders
Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, vormen ook een bron van ergernis. Fietsende leerlingen worden bijna van hun sokken gereden, ze rijden ook zomaar de eenrichtingsstraat bij de school van de verkeerde kant in. Het verkeer over de Evenaar rijdt ook te hard. “Daar zou politie moeten controleren.” Havana zegt dat ze daar als kinderburgemeester weinig aan kan doen. “We kunnen hooguit de ouders erop wijzen.” Een leerling stelt voor om flitspalen en camera’s op te hangen. Even ontstaat de discussie wat beter werkt: bestraffen of belonen. Net zoals we de rommel op straat eens in de maand opruimen. “De gemeente kan niet alles doen”, zegt Havana. “Mensen veroorzaken die rommel zelf, dus moeten ze het zelf ook weer opruimen.”
Toegevoegde waarde
Al die problemen zijn soms heftig. De kinderburgemeester krijgt ze makkelijk te horen en is dus duidelijk een toegevoegde waarde. Maar kan een elfjarig meisje al die problemen wel aan? Gelukkig krijgt Havana goede begeleiding vanuit de gemeente. “Daar wordt me ook geleerd om goed mijn grenzen aan te geven”, zegt Havana. “Zo was mij gevraagd de opening van het station in Stad te verrichten, omdat de echte burgemeester er niet was. Maar dat wilde ik niet.”
Leuke dingen
En er zijn natuurlijk vooral leuke dingen. Zo mag Havana naar de landelijke kinderburgemeesters-dag in Leeuwarden om met haar jonge collega’s van gedachten te wisselen en is ze jurylid bij de keuze voor een nieuwe tegel in de Walk of Fame. ‘Dat vind ik een hele eer.’
Ook zal kinderburgemeester Havana aanwezig zijn bij de Dodenherdenking voor kinderen op 4 mei en eind maart als er in Almere een landelijke conferentie is over kinderarmoede. “Daar is ook minister Carola Schouten bij en mag ik iets vertellen over het project ‘Als ik later groot ben’. Dat is best spannend, maar ook daar word ik bij geholpen.”
Meer artikelen en interviews van Marcel Beijer zijn hier te lezen.