Selecteer Pagina

Writer-in-residence Niña Weijers verlaat Almere

Writer-in-residence Niña Weijers verlaat Almere

ALMERE – Volgende week verlaat ‘writer-in-residence’ Niña Weijers Almere. Ze woonde een half jaar lang in een appartement bij het Weerwater. Het moet leiden tot een boek in de serie ‘Almere Verhalen’ waarin Stephan Sanders, Renate Dorrestein en Redmond O’Hanlon haar voor gingen.

Voorwaarde voor de writer-in-residence is dat het te schrijven boek een relatie met Almere moet hebben. Voor Weijers is dat al duidelijk. Haar verhaal heeft de dood van de Almeerse Cassandra van Schaijk als uitgangspunt. “Het lichaam van het 17-jarige meisje werd gevonden in de Noorderplassen, een aantal weken nadat ze was gaan stappen in discotheek Eindelijk! Toen dat gebeurde was ik ook ongeveer zo oud. Cassandra had dus nu mijn leeftijd gehad. Het is een cold case. Misschien leidt de aandacht voor dit boek straks tot nieuwe informatie. Feit is dat ik altijd al een crimi-achtig boek wilde schrijven. Het verhaal van Cassandra is natuurlijk supertragisch, maar als schrijver fascineert het me.”

Almeerder

Haar verblijf in Almere zal tot een ander boek leiden dan wanneer ze in Amsterdam was blijven wonen. “Het is toch beduidend anders of je af en toe met je auto naar de stad rijdt, of dat je echt even Almeerder bént. Ik heb contact gemaakt met bewoners van mijn flat, kreeg een vaste supermarkt en mijn hondje een favoriete plek waar hij uitgelaten wilde worden. Ik raakte vertrouwd met mijn omgeving. Zo merkte ik na een poosje dat ik in het Lumièrepark voorkeur kreeg om een pad te kiezen dat me inmiddels bekend was. Doe je ergens een citytrip dan bekijk je vooral de dingen die je nog niet kent. Maar wóón je ergens dan verandert die urgentie. Dat neem je mee in je ervaring.”

Afscheid

De vraag is of ze Almere écht heeft leren kennen, de stad zat gedurende haar verblijf regelmatig op slot vanwege de corona-maatregelen. “Toch heb ik wel een beeld, hoor. Ik ben bij een aantal Almeerders thuis geweest en heb ook veel gesprekken gevoerd. Ik heb hier echt gewoond. Het thema ‘Wonen’ gebruik ik ook in mijn columns voor NRC.
Het afscheid is dan ook niet definitief. “Ik ga het boek in Amsterdam schrijven, maar zal regelmatig terugkomen voor research, voor signeersessies of lezingen. Dat heb ik nu helaas niet kunnen doen.” Almere zal dus niet snel uit haar herinnering verdwijnen. Niet in de laatste plaats omdat de schrijfster al die tijd zwanger was. “Ja, mijn leven ging ondertussen gewoon verder.” De schrijfster benadrukt ook dat ook in Almere boekhandels in het straatbeeld moeten blijven. “Ik moedig iedereen aan boeken te bestellen bij de lokale boekhandels in Almere en niet bij grote websites.”

Van Garderen

Wethouder Hilde van Garderen is zeer benieuwd naar het boek van Niña Weijers. “Ze geeft aan dat ze hier echt gewóónd heeft. Ze wás Almeerse. Dat is precies de bedoeling van de serie ‘Almere Verhalen’: het draagt bij aan de culturele groei van de stad en geeft aandacht voor de letteren. Niña mag dan nog niet klaar zijn met Almere, maar Almere is ook nog niet klaar met Niña. We hopen haar hier nog vaak te zien. Zowel Niña als ik willen benadrukken hoe belangrijk het is om bij lokale boekhandels te kopen.”
En met een knipoog: “We hopen dat we in de naam van haar kindje iets van Almere zullen terugzien. Dat is precies de bedoeling van de serie ‘Almere Verhalen’: het draagt bij aan de culturele groei van de stad.”

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers