Selecteer Pagina

Complotdenker: ‘André Kuipers is gewoon een reptiel’

Complotdenker: ‘André Kuipers is gewoon een reptiel’

ALMERE – Iedere piloot in de wereld zit in het complot. Al die vliegers weten dondersgoed dat de aarde plat is, maar mogen dat niet openbaar maken. Of ze zijn bang voor de NASA. Want die organisatie regeert de hele wereld en zou dus eenvoudig hun baantje kunnen afpakken.

REPORTAGE door Marcel Beijer

De nuchtere toeschouwer die zich afvraagt hoe de NASA het in hemelsnaam voor elkaar krijgt om al die tienduizenden piloten jarenlang hun mond te laten houden, zal geen gehoor vinden bij Frans Heslinga, complotdenker van beroep – hij noemt zichzelf ‘çompleetdenker’. Afgelopen woensdag sprak hij een zaal met vijftig aandachtig luisterende Almeerders toe. Er is wel een handjevol piloten die het geheim wilden onthullen, weet Heslinga. “Maar die worden niet geloofd, zijn op mysterieuze wijze omgekomen of worden tegengewerkt.”

Stolp

Over de platte aarde zit een stolp (‘dome´) waaraan de sterren bevestigd zijn, de maan bestaat niet, de zon hangt slechts op 15 kilometer hoogte, onder het aardoppervlak zit een enorme inductieplaat die de temperatuur regelt, de evolutie is onzin, de Titanic is niet gezonken, de MH17 niet neergeschoten: Heslinga weet het allemaal absoluut zeker en weet ook waarom: ‘ze’ willen de wereldbevolking angst inboezemen en op die manier ‘onder de duim’ houden. Wie ‘ze´ zijn? Allereerst de NASA natuurlijk, dat is de grootste boosdoener. Die heeft de ‘dome’ bedacht. Of anders wel het World Economic Forum (WEF), de regeringen, de vrijmetselaars, de kerkleiders of koningshuizen. “Zoals die koningin Elisabeth”, sneert Heslinga. “Maar dat reptiel is er nu niet meer.”

Argwanend

Het publiek in de zaal gniffelt. Eindelijk iemand die hun achterdocht tegen alles wat macht heeft onderschrijft. Het zijn vooral mensen die een enorme achterdocht hebben tegen ‘ze’, zo blijkt in de pauze als ik een paar mensen aanspreek. Geen domme mensen, geenszins. Argwanend, dat wel. Ze weigeren mee te lopen in de kudde makke schapen, zeggen ze.

Cynische humor

Heslinga blijkt een begenadigd spreker. Met veel cynische humor overlaadt hij de aanwezigen in moordend tempo met informatie die hij op internet heeft gevonden, of die ‘ze’ er juist weer vanaf gehaald hebben. Het live checken van al die beweringen is een onmogelijke opgave en vragen stellen mag pas op het eind van de avond. Heslinga heeft zijn toehoorders tegen die tijd vragen gesteld als waarom mensen aan de onderkant niet van de aardbol afvallen, hoe het kan dat er met de snelheid van de draaiende aarde geen zand opstuift en dat er ook niemand niet misselijk wordt, waarom huizen recht in een rijtje staan: ‘als de aarde bol is, zou je toch alleen nog de daken moeten kunnen zien?’.

Elon Musk

Dan hebben de aanwezigen ook gehoord dat Elon Musk ‘natuurlijk’ een acteur is en astronaut André Kuipers een reptiel. “Er is een foto waarop je ziet dat hij een verticaal oog heeft”, is Heslinga opeens ernstig. Zijn collega Wubbo Ockels was wel een goeie, weet hij absoluut zeker. “Ik had gehoopt dat hij op zijn sterfbed de waarheid zou zeggen, maar waarschijnlijk hebben ‘ze’ hem onder druk gezet. Hij moest natuurlijk aan de toekomst van zijn vrouw en kinderen denken.”

Instemmende reacties

Heslinga heeft in het begin van de avond de aanwezigen beloofd hen te zullen overtuigen van zijn gelijk en lijkt daarin te slagen. Uit het publiek klinken steeds nadrukkelijker instemmende reacties of wordt cynisch met zijn grapjes meegelachen, zelfs als hij in een tekenfilmserie als de Simpsons een aanwijzing voor zijn gelijk meent te zien. “In één van de afleveringen wordt een tennisbal hoog in de lucht geslagen en stuitert hij via de ‘dome’ weer terug”, zegt hij. “Let dus goed op. Regisseurs laten ons op die manier zien dat ze door hebben hoe de wereld werkelijk in elkaar zit.”

Angstaanjagend

Heslinga sluit zijn betoog af met een angstaanjagend filmpje waarin een televisie-uitzending live wordt verstoord door een sinister figuur die onthult dat de aarde plat is en dreigt dat hij alles (alles!) in het werk zal stellen om de mensheid daarvan te zullen doordringen. De film toont hoe veiligheidsdiensten in paniek proberen de plek te achterhalen waar de man zich ophoudt: hij dreigt hun geheim te onthullen.

Succes

Als ik de zaal verlaat bedenk ik dat Heslinga precies hetzelfde doet wat hij de mensen verwijt die hij als ‘ze’ omschrijft: angst aanjagen, overvoeren (indoctrineren) met enorm veel ‘informatie’ en geen ruimte laten voor twijfel. Hij lijkt er succes mee te hebben. De aanwezigen mogen dan niet als makke schappen achter de machthebbers aan willen lopen, ze volgen vrijwel kritiekloos deze professionele complotdenker. Al liet één aanwezige toch ook wat kritiek horen. Wel bizar: wie een lezing van Heslinga wil bijwonen, moet daar 22 euro voor betalen. Woensdag streek Heslinga in Almere dus zo’n 1000 euro op. En hij geeft wekelijks wel ergens in het land een lezing…

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers