Selecteer Pagina

Literaire avond met Arthur Japin

Literaire avond met Arthur Japin

Voor literair genootscahp Eindig Laagland leidde ik, samen met Robert Mienstra, een literaire avond met schrijver Arthur Japin. De schrijver ontpopte zich als een waar causeur die vertelde over hoe zijn boek Mrs. Degas tot stand was gekomen.

ALMERE – “Ik houd er niet zo van als ik geïnterviewd word”, opende de schrijver de avond. Maar al snel voelde de schrijver zich als een vis in het water tussen de journalisten. Binnen vijf minuten wist hij de bomvolle zaal in Stumpel in Almere voor zich te winnen.

Ademloos

Tal van onderwerpen kwamen langs: zijn jeugd en het effect daarvan op zijn schrijverschap, schrijftechniek, en natuurlijk werd er diep ingegaan op het tot stand komen van het boek Mrs. Degas. Japin is ook acteur. En dat was te merken toen hij enkele stukken uit het boek voorlas. Ademloos volgde het publiek de schrijver.

Mysterie

Het boek Mrs. Degas gaat over de Franse schilder Edgar Degas, Hij is blind geworden. Wanneer hij zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn en in het geheim brengt zij verslag uit over haar bezoekjes, waarbij zij welbewust Degas’ herinnering wekt aan de enige – en onmogelijke – liefde van zijn leven: zijn blind geworden Amerikaanse nichtje Estelle, een Creoolse uit New Orleans, die hij daar schilderde terwijl zij bloemen aan het schikken was. Aan wie schrijft zij deze verslagen? En waarom blijft zij maar hameren op Degas’ meest pijnlijke herinnering?
Japin duidde tal van aspecten in dit mysterie waarin hij inging op de liefde, het kunstenaarschap van Degas en hem zelf en het ervaren van blindheid. Aan de hand van afbeeldingen van schilderijen van Degas, maakte Japin het verhaal van Mrs. Degas echt tastbaar voor het publiek.

Fan

Na de avond was het publiek nog meer fan van Japin dan het al was. Dat bleek wel uit de lange rij die in de pauze ontstond bij het signeren en de verkoop van de boeken van Japin.

Literair Genootschap Eindig Laagland bewees met deze avond dat er in Almere een breed draagvlak is voor haar literaire avonden. De zaal was het er unaniem over eens dat het Genootschap in Almere moet blijven bestaan. “Ik kom bij de volgende literaire avond zeker weer”, zei een van de bezoekers.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers