Selecteer Pagina

Open brief aan Nicole Donker van het ANP

Open brief aan Nicole Donker van het ANP

Geachte Nicole Donker

Laat ik beginnen met te schrijven dat ik fout zit. Harstikke fout. Ik had bij een blog over Matthijs van Nieuwkerk een foto op mijn site geplaatst die ik op een andere blogsite gevonden had. Had ik niet moeten doen. Echt een blunder. Sorry, dus.

Op 17 februari kreeg ik van u een mail (en brief) die u samen met Johanna Hermans van de Visual Rights Group hebt opgesteld. U gaf aan dat ik auteursrechtelijke inbreuk heb gepleegd op de beelden van het ANP, uw werkgever. Dat was natuurlijk volstrekt niet mijn bedoeling. Ik heb de foto daarom subiet verwijderd en dezelfde dag nog mijn welgemeende excuses aangeboden voor het vervelende misverstand.

Schikkingsvoorstel

Ondanks dat de foto slechts 12 weken online stond, vond ik het wel vreemd dat u direct met een ‘schikkingsvoorstel’ kwam van 376,91 euro. Dat is best raar: schikken doe je toch in gezamenlijk overleg, maar ik ben nooit door u gebeld. U heeft mij ook nooit gevraagd de foto te verwijderen. Niet op een vriendelijke manier, en ook niet bestraffend. Nee, ineens lag die brief er.

Posten

Ik had ook graag wat vragen willen stellen over de opgevoerde posten. Zo wordt 23,75 euro opgevoerd als een ‘verhoging wegens ontnemen beschikkingsrecht’ en maar liefst 209 (!) euro voor ‘opsporingskosten’. Ik heb me laten vertellen dat een computerprogramma dat doet. Tot slot is er een post van 49,16 euro die u ‘buitengerechtelijke procedurekosten’ noemt. In jargon noemen we dat ‘dikkeduim-zuigerij’. En het was tenslotte ook best gek dat er geen BTW werd berekend.

Bloemetje

De opgevoerde post van 95 euro voor het licentiebedrag vind ik wel heel redelijk. Ik heb de Visual Rights Group (VRG) (die voor uw ANP de zaak afwikkelt) daarom via e-mail voorgesteld om dit bedrag eigenhandig te verhogen naar 100 euro, en een bloemetje als goedmakertje voor het misverstand. Ik kreeg antwoord van ene Kim (is het voornaam? is het een achternaam? is het een vrouw? is het een man?) Hij/Zij/Hen wuift mijn voorstel af, en houdt streng vast aan de 376,91 euro. Pas na drie mails was Kim bereid het bedrag te verlagen tot 302,75 euro, zijnde het niet-commerciële tarief.

Onvermurwbaar

Maar dat is toch niet schikken, mevrouw Donker? Dat is een oekaze. En volgens Kim komt die hardvochtige houding niet door hem/haar/hen, maar door u. Hij/Zij/Hen schrijft dat ze élke mail die ik stuurde met u heeft besproken, maar dat u onvermurwbaar bent. Ik kan dat niet checken, want Kim vindt het niet goed dat ik contact met u opneem.

Vandaar deze open brief. Bel me alstublieft op, mail me desnoods. Ik ken het ANP als een vriendelijke organisatie (ik heb ooit een persbericht via het ANP laten verspreiden, toen werd ik geholpen door een persoon die heel empatisch was en goed met me meedacht.)
Dan kunnen we in ieder geval met elkaar in gesprek gaan. En écht schikken.

Ik hoor graag van u!

Met vriendelijke groet

Marcel Beijer

PS: ik vind eigenlijk niet dat het ANP met een omstreden organisatie als VRG zaken zou moeten doen.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers