Selecteer Pagina

Twee maanden reces is best lang

Twee maanden reces is best lang

De gemeenteraad van Almere is met reces en komt pas op 21 september weer bij elkaar. De laatste keer dat ze om de vergadertafels zaten was op 21 juli. De vlugge rekenaars onder ons beseffen dat de politiek precies twee maanden heeft stilgelegen. Dat geldt ook voor Den Haag trouwens.

Natuurlijk: de stad blijft bestuurd en feitelijk beginnen de raadsleden al een weekje eerder. Ze hebben dan studiedagen. Maar goed: vergaderd wordt er niet en een groot deel van het ambtenarenkorps  heeft ook vrijaf in de zomer. De processen liggen vooral erg stil. Terwijl er genoeg dringende zaken op te lossen zijn in de stad, lijkt me zo.

Geen vakantie

Ik benadruk voor de veiligheid maar even dat een reces wat anders is dan ‘vakantie’. Natuurlijk genieten raadsleden ook van een paar weken vrij, maar na die periode blijven ook zij gewoon druk met hun portefeuilles, doornemen van dossiers, of worden er werkbezoeken afgelegd.

Erg lang

Toch rijst de vraag of het nodig is om acht weken (zelfs negen, feitelijk) niet met elkaar te vergaderen. De stad moet verder. En u en ik zijn ook gewoon na drie weken weer aan het werk.
Het zomerreces is bovendien niet de enige periode waarop het politieke circus afwezig is: er is een kerstreces, voorjaarsreces, najaarsreces. Het houdt verschrikkelijk op, allemaal.

Twee maanden

De vraag is of het nog van deze tijd is om in de zomermaanden bijna een vijfde deel van het kalenderjaar onafgebroken afwezig te zijn. Het leidt soms ook tot bizarre taferelen. Zo worden politieke beslissingen van het college er vaak vlak voor een reces nog snel doorheen gedrukt, met alle frustraties van dien: kan de raad dan wel voldoende haar controlerende taak uitvoeren?
Vijf weken maximaal, zou ik zeggen. Meer dan voldoende.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers