Selecteer Pagina

Ik hoop op een succesvolle Floriade Almere

Ik hoop op een succesvolle Floriade Almere

β€˜Een half jaar voordat de Floriade Almere van start gaat zal de negatieve stemming onder Almeerders omslaan.’ Ik was erbij toen oud-directeur Peter Verdaasdonk dat tegen de raadsleden zei. Verdaasdonk was – naar mijn bescheiden mening – de meest kundige directeur die de Floriade gehad heeft. Hij had bovendien ruime ervaring, onder meer met Disneyland Parijs.

Zes weken

We zitten nu niet zes maanden, maar zes weken voor de opening van de Floriade. Maar nog steeds is er chagrijn. Die is eigenlijk alleen maar groter geworden. Een simpel krantenberichtje over de oplevering van de Flores-toren op het Floriade-terrein kreeg smalende reacties: een gevangenis, een gedrocht, Bijlmerflat, staat dat ding in brand? Alles wat refereert aan de Floriade leidt tot cynisme.
Verdaasdonk is allang van het toneel verdwenen, net zoals veel andere wethouders, directeuren en commissarissen zijn vertrokken.

Wake-up call

Vijf jaar geleden sprak ik een invloedrijke ambtenaar die enthousiast vertelde dat de Floriade veel potentie had, maar erg slecht in de markt was gezet. Dat zou gaan veranderen. Hij mocht dan invloed hebben, het was kennelijk geen wake-up call.

Horken-magneet

De Floriade BV leek een magneet te zijn die horken aantrok en meer aan hun ego dachten, dan aan de Almeerders. De campingeigenaren vertrokken met de ziel onder hun arm en zeilschool- eigenaar Philippe van Thiel vertelde me ooit trots hoe hij een wethouder bij kop en kont van zijn terras af had gesodemieterd toen die hem het bloed onder de nagels vandaan had gehaald. En de fors betaalde oud-directeur Pieter Cloo richtte zelfs onherstelbare schade aan. Die man kreeg het voor elkaar om zelfs ruzie te krijgen met Adri Bax, zonder twijfel de alleraardigste schoenenverkoper van het Westelijk halfrond. Ondernemers die de Floriade willen promoten? De Floriade BV floot ze genadeloos terug: je mag niet zomaar het logo gebruiken!

Empathie

Nee, wie met de Floriade in aanraking komt lijkt het woord empathie te zijn vergeten. Het feestje gaat aan de meeste Almeerse ondernemers voorbij en ze worden niet of nauwelijks bij het feestje betrokken. Ik hoorde van een ondernemer die de Floriade BV gratis gebruik van zijn goederen had aangeboden. Hij heeft nooit een reactie gekregen, laat staan een bedankje.

Hoop op succes voor de Floriade Almere

Ik hoop echt dat de Floriade een groot succes wordt, omdat ik mijn stad die positieve boost enorm gun. Maar dat zou dan ondanks, en niet dankzij, de bestuurlijk verantwoordelijken zijn. En dan met name de Floriade BV.

Pin It on Pinterest

Deel dit bericht!

deel dit bericht met je volgers